luni, 22 noiembrie 2010

Somelierul Anului 2010 în România

În data de 16 noiembrie s-a desfăşurat în cadrul Barmaniada 2010 etapa dedicată somelierilor, eveniment organizat de Barmania şi Federaţia Somelierilor din România. Etapa, a patra dintr-o serie de cinci, s-a desfăşurat la Tonka Soul Cafe şi a reunit zece dintre cei mai pricepuţi maeştrii în tainele vinului, cunoscuţi şi sub denumirea de somelieri. 
 Concurenţii au fost supuşi pe parcursul zilei unui test teoretic, iar seara cei mai buni 7 participanţi au concurat din nou, de această dată în finală. Misiunea lor nu fost deloc uşoară, ei au trebuit să recunoască şi să descrie o băutură spirtoasă albă, una brună, şi trei tipuri de vin; corectarea la prima vedere a unui meniu de vinuri şi servirea clasică a unui vin sau a unei şampanii. 
 Recunoaşterea şi descrierea unei băuturi presupune analiza acesteia din punct de vedere: vizual, olfactiv şi de gust. Vinul şi băuturile spirtoase au fost evaluate de fiecare competitor în parte în privinţa culorii, densităţii, aromelor descoperite, echilibrului gustativ, persistenţa gustului, savoare şi buchet.Corectarea unui meniu atât ortografic, cât şi prin felul în care a fost aşezat în pagină a fost proba care i-a pus în dificultate pe competitori, aceştia reuşind ca din zece greşeli, să recunoască cel mult şase. 

Ultima partea a probei a fost şi cea mai spectaculoasă, punând la încercare aptitudinile competitorilor de a reuşi să facă servirea clasică, corectă a unui vin sau a unei şampanii pentru o masă de două persoane. Lucrurile care au făcut diferenţa între competitori au fost atât abilităţile tehnice de manevrare şi deschidere a sticlei cât şi descrierea produsului, stilul, prestanţa şi servirea. 


Juriul a fost format din patru specialişti de marcă din domeniu care au evaluat fiecare competitor în parte, atât ethnic, cât şi degustativ. Echipa de jurizare a fost formată din Sergiu Nedelea, Preşedintele Federaţiei Somelierilor din România, Bogdan Nicolae, Preşedintele Asociaţiei Barmanilor Profesionişti din România, Valentin Ceafalău, redactor şef Vinul.ro şi membru al juriului internaţional de la Bruxelles alături de Marian Timofti, unul dintre cei mai cunoscuţi somelieri din România. O implicare deosebită a avut-o somelierul Laurenţiu Achim, vicepreşedintele Federaţiei Somelierilor din România, coordonatorul evenimentului şi omul care a făcut ca această etapă de somelier să aibă loc.


Preşedintele Asociaţiei Barmanilor Profesionişti din România, Valentin Ceafalău, redactor şef Vinul.ro şi membru al juriului internaţional de la Bruxelles alături de Marian Timofti, unul dintre cei mai cunoscuţi somelieri din România. O implicare deosebită a avut-o somelierul Laurenţiu Achim, vicepreşedintele Federaţiei Somelierilor din România, coordonatorul evenimentului şi omul care a făcut ca această etapă de somelier să aibă loc.Câştigătorul competiţiei este Bogdan Todor din Cluj Napoca, care a fost urmat de Marjan Kukuneshoski şi Sergiu Biriş. 

Premiile competiţiei au fost: 450 Euro, 250 Euro şi 150 de Euro alături de vinuri de colecţie oferite de sponsori. Punctele câştigate de concurenţi se vor aduna cu cele de la etapele trecute, iar în ultima etapă, cel care va reuşi să acumuleze cel mai mare număr de puncte după toate cele cinci etape, va fi desemnat barmanul anului.Ultima etapă Barmaniada 2010, cea de Working & Exhibition Flair va avea loc pe data de 14 decembrie în Tonka Soul Café. În cadrul acestei etape va fi oferit şi premiul Barmanului Anului 2010 în România.

sursa:horeca.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parearea voastra conteaza.