vineri, 24 septembrie 2010

Europa deţine 30% din totalul de pasageri de croazieră la nivel mondial

Industria de croaziere din Europa continuă să îşi majoreze cota de piaţă la nivel global, în ciuda perioadei dificile fără precedent pentru economia mondială. Cifrele, făcute publice de către European Cruise Council (ECC) în cadrul conferinţei anuale de la Bruxelles, arată că 23,8 milioane de pasageri au vizitat în 2009 un port european, cu 80% mai mult decât în 2005 şi cu 9% mai mult decât în 2008.


De asemenea ciferele confirmă faptul că 4,9 milioane de europeni au rezervat o croazieră în ultimul an, cheltuind 13 miliarde de euro pe servicii, şi că industria croazierelor din Europa reprezintă aproape 30% din totalul de pasageri din întreaga lume. În prezent 152 de nave de croazieră operează în Marea Mediterană şi 95 în Europa de Nord.
Industria de croaziere din Europa generează, potrivit preşedintelui ECC, Manfredi Lefebvre d’Ovidio mai mult de 34 miliarde de bunuri şi servicii şi a oferit peste 290.000 de joburi în 2009, cifre care indică creşterea importanţei în Europa a industriei croazierelor.

Ruşii au preferat Italia ca destinaţie turistică în acest an

Italia a fost foarte populară în acest sezon în rândul turiştilor ruşi. Numărul acestora a crescut cu 62,56% în perioada iunie-august, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat biroul rus de statistică ENIT.

Italia a fost destinaţia de vacanţă preferată de turiştii din Moscova. Statisticile indică faptul că în primele opt luni ale acestui an numărul de vize turistice emise a crescut cu 52,4%, astfel în 2010 au fost eliberate 290.970 de vize, în timp ce în 2009 s-au acordat 190.950 de vize.

Datele Serviciului Federal de Statistică au confirmat faptul că a crescut cererea pentru vize în Italia, în primele şase luni ale acestui an 195.000 de turişti ruşi au vizitat Italia, în creştere cu 35,1% faţă de prima jumătate a anului trecut.

Cu toate că Uniunea Europeană nu se grăbeşte să renunţe la sistemul de vize pentru ruşi, Alexander Radkov, vicepreşedintele Agenţiei Federale de Turism consideră că regimul de călătorie fără vize între UE şi Rusia este doar o chestiune de timp. “Fluxul de turişti ruşi în Europa va creşte cu siguranţă. Şi nu vorbim doar despre cei care călătoresc independent, ci şi de rezervări efectuate prin agenţiile de turim”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Taras Kobishchanov.