sâmbătă, 30 octombrie 2010

Noutăţi la Premiile de Excelenţă Vinul.ro 2010

Competiţia „Premiile de Excelenţă Vinul.ro”, organizată pentru a doua oară de Vinul.ro, s-a desfăşurat în perioada 25-29 octombrie 2010, la AROMA – Centrul de excelenţă în Gastronomie şi Tehnologie Alimentară. Ediţia de anul acesta a venit cu noutăţi semnificative faţă de anul trecut, şi anume introducerea unei secţiuni destinată în exclusivitate vinurilor non-retail, vinuri distribuite doar în hoteluri, restaurante, cafenele sau firme de catering, în magazinele specializate de băuturi sau în magazinele de tipul cash&carry. Astfel, juriul a avut de apreciat, pe lângă vinurile cumpărate de organizatori din marele retail şi vinuri din secţiunea non-retail.


Cea de-a doua modificare adusă „Premiilor de excelenţă Vinul.Ro” este aceea că, de anul acesta, competiţia a devenit una internaţională, mai mulţi producători din ţările învecinate (Republica Moldova, Ungaria, Serbia şi Bulgaria), precum şi importatorii români care reprezintă mărci din alte ţări pe piaţa din România fiind invitaţi să participe cu probe în secţiunea destinată vinurilor non-retail.


Valentin Ceafalău, redactor şef la revista Vinul.ro, ne-a declarat despre competiţie că „este extrem de importantă deoarece pune un pic de ordine, atât pe raft, cât şi în segmentul horeca. Au fost jurizate 358 de vinuri dintre care 174 de vinuri au fost cumpărate de revista Vinul.ro de pe rafturile supermarketurilor, iar celelalte vinuri au fost trimise de producători şi au intrat la cea de-a doua secţiune, non-retail. În segmentul de retail au fost numai vinuri româneşti, iar în segmentul non-retail au fost trimise de către distribuitori şi vinuri din străinătate. Am avut vinuri din România, Bulgaria, Republica Moldova, Australia, Chile şi Franţa”.


Vinurile analizate în cadrul concursului vor fi ţinute secret până la calcularea punctajelor finale. Organizarea probelor în concurs a fost realizată de Asociaţia Degustătorilor din România, iar secretizarea probelor a fost asigurată de Federaţia Somelierilor din România, care a asigurat totodată servirea vinurilor făcută de somelieri.

Degustările pentru toate seriile s-au realizat în orb, garantându-se un anonimat total al probelor, singurul indiciu prezentat juraţilor fiind anul de recoltă. Vinurile degustate au fost evaluate urmărindu-se fişa de degustare Vinul.Ro, inspirată după modelul sugerat de Organizaţia Internaţională Vitivinicolă, principalele criterii de jurizare fiind aspectul vinurilor (limpiditate, claritate şi efervescenţa, în cazul vinurilor spumante), miros (intensitate, calitate şi expresivitate), gust (intensitate, expresivitate, calitate şi persistenţă) şi nota globală.

Gala Premiilor de excelenţă Vinul.Ro va avea loc pe 4 noiembrie la Centrul AROMA. Evenimentul reprezintă „un demers absolut necesar, şi o dovadă a maturizării pieţei. Rezultatele concursului reprezintă un ghid de orientare pentru consumator. Oamenii care vor vedea vinurile premiate se vor putea orienta mai bine şi vor şti că au fost analizate de un filtru destul de bine întocmit de specialişti”, a declarat Cătălin Păduraru de la Vinexpert. Partenerii Premiilor de excelenţă Vinul.Ro au fost: AROMA, Centrul de excelenţă în Gastronomie şi Tehnologie Alimentară, Bilancia Exim, Federaţia Somelierilor din România, Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România, Federaţia Bucătarilor din România şi Schott AG. Sponsorul principal al competiţiei a fost Aqua Carpatica.

sursa:a4f.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parearea voastra conteaza.